Denna klassiker! Ärtor med fläsk, så enkel, så genial - svensk husmanskost när den är som bäst! Hemma hos oss är det inte standard att äta ärtsoppa varje torsdag, kan inte tänka mig att viga en veckodag för en speciell rätt varje vecka! Hur ska man då hinna laga allt annat gott som man ändå inte får in på menyn?!
 
Men ibland så serveras det ärtsoppa, och då görs det riktig soppa! Med fläsklägg som får koka till buljong och sen bidra med mera smak när köttet gör sitt. Ärtsoppa är fin mat, som ska serveras fint! Så det är fram med finservisen, matsilvret, linneservetter och givetvis den varma punchen!
 
Kan man göra på så många olika sätt när det gäller en klassiker som ärtsoppa? Ja det kan man! Man kan göra rätt och använda bra ingredienser eller så tycker man att det "bara'2 är en ärtsoppa, slarvar och får vattnigt blask. Ärtsoppa behöver kärlek, salt och tid! Det är inte alls svårt, men man måste låta allt ha sin gång för att skapa magi med så enkla ingredienser som ärtor och fläsk!
 
Ärtsoppa är ett två dagars projekt, försök inte stressa med bakpulver och annat trams! Planera istället!
 
 
 
Klassisk ärtsoppa:
 
500 g torkade gula ärtor
4 morötter
4 gula lökar
1 kg fläsklägg
1 msk hel svartpeppar
4 lagerblad
3-5 tsk torkad timjan
2 tsk torkad mejram
Salt och peppar
 
Dag ett:
 
Skölj ärtorna, plocka bort såna som ser fula ut, och blötlägg i rikligt med kallt vatten över natten (tänk på att dom sväller lite så ta en ordentlig bunke).
Skala två lökar och två morötter, lägg fläsklägg, grönsaker, pepparkorn, 1 tsk timjan och två lagerblad i kallt vatten i en kastrull, eller allra helst tryckkokaren! Koka tills köttet faller isär och släppt helt från benet, ca 1 timme i tryckkokare och dubbla tiden i en vanlig kastrull. 
 
 
 
Nu har du grunden till den perfekta soppan, god mustig buljong! Ta upp köttet och sila av buljongen, spara den tills det är dags att koka ärtorna. Plocka köttet fri från ben och fett, skär i lagom grova bitar.
 
 
Nu är det god natt och sköna drömmar om morgondagens middag!
 
Dag två:
Låt ärtorna rinna av och skölj ev igen. Lägg i en stor kastrull och häll på buljong och ev extra vatten så att det täcker. Här ska man INTE använda tryckkokaren, det blir inte bra! Skala resten av lök och morot, lägg i grytan tillsammans med det som är kvar av timjan (spar 1 tsk!), lagerbladen och mejram. Koka i 1-1,5 timmar, lyft upp skal som flyter till ytan med hjälp av en visp (låt skalen fastna och lyft upp).
Ta bort morot och lök, tillsätt köttet, låt soppan bli varm, späd till lagom konsistens, salta och peppra!
 
Servera med senap (gärna grov/skånsk), lite grönt (helst timjan eller mejram) och varm punch! En kall öl och hårt bröd med smör och ost sitter inte helt fel till. 
 
Vill man fortsätta på klassikern så serveras plättar/pannkakor med sylt och grädde till avslutning!
 
 
 
 

1 kommentarer

Anette

07 Jan 2015 14:46

Här ska lagas ärtsoppa!!! :)

Kommentera

Publiceras ej