Även om jag älskar att laga mat så tryter fantasin och orken ibland. Särskilt kring lunchtid, då vill jag bara ha nått som går snabbt men ändå är gott. Det är bra att tänka steget före när man ändå är igång med matlagningen. Igår blev det friterade kycklingvingar, och jag friterade en väldans massa! Så mycket att det räcker till hela familjens lunch. 
 
Det är bara att lägga in i ugnen och dra på 225 grader och vänta tills det börja fräsa och se smakligt ut. Och det blir faktiskt nästan lika frasigt som när dom var nygjorda! En enkel misosoppa till det och så har du en god och hyfsat nyttig lunch.
 
 
 
Misosoppa ca 1 liter:
 
1-2 tsk dashi
4-8 msk miso
Kombualger
Purjolök eller sticklök
Ev tofu

Värm en liter vatten i en kastrull, vispa ner dashi och tillsätt miso (man får smaka sig fram eftersom att det skiljer sig mellan olika märken), värm tills att den nästan kokar. Slå soppan över torkade kombualger och strö över strimlad purjolök eller sticklök, tillsätt små tofukuber om så önskar. 
 
Servera ev med friterade kycklingvingar (se tidigare inlägg) och färsk gurka. 
 
Miso, dashi och tofu inhandlas med fördel i asiatiska butiker. Den som finns som färdiga kitt i matvarubutiken, är ja lite så där om man frågar mig. Man kan dessutom i asiatiska butiker välja på ljus eller mörk (röd) miso vilket är kul, smaken är olika och lämnar sig till olika soppor. I Japan äter man ju inte bara misosoppa med alger och lök utan där tillsätter man ju alla möjliga ingredienser från årstid till årstid. Välj en bra miso blir soppan utsökt! Håller sig bra i kylen och är ruggigt snabb att göra iordning när suget kommer.
 

Kommentera

Publiceras ej