Jag gillar att laga asiatiskt, på riktigt. KryddKryddmixer och Santa Maria produkter är bannlysta! Jag har ju förmånen att bo i Stockholm där utbudet av asiatiska butiker är bra, och min senaste favorit är en butik som ligger nere i Hötorgets t-bana. Dom har allt! Allt man kan tänka sig, och sen ännu mer! Jag shoppar sällan kläder och skor, om jag inte måste, jag shoppar mat! Kan gå och botanisera i timmar, titta på burkar och förpackningar, vrida och vända på nudelpaket. Googlandes och försöka ta reda på vad man ska göra med allt spännande!
 
Så jag tänkte, varför inte prova nått nytt kök som jag inte lagat nått från tidigare? Av en slump blev det malaysiska rätter. Och det var en tursam slump, för där finns det mycket spännande att hitta! Det är likt både vietnamesisk och thailändsk mat, av rent uppenbara geografiska skäl kanske, men det finns ändå nått visst som gör att det skiljer sig!
 
Här har jag testat tre rätter som serverades samtidigt och fungerade bra som komplement till varandra och gav middagen en fin helhet av olika smaker, temperaturer och konsistenser. Prova att laga alla tre, eller välj bara en!
 
 Det här räcker för en buffé för 8 personer, halvera receptet enligt önskemål. Kycklingen går bra att spara, övriga rätter ska ätas samma dag.
 
 
 
Musselsallad:
1 nät knivmusslor, hjärtmusslor eller andra små musslor (undvik blåmusslor som är för utpräglade i smaken)
1 rödlök/ 3-4 sticklökar
Salladsblad, plockade
1 gurka, skivad och lagd i isvatten för att bli krispig (häll av vattnet och torka innan servering)
Ev små tomater och paprika skivade
2-3 kvistar med orientalisk mynta
2-3 kvistar med asiatisk mynta
(det går självklart bra att nöja sig med bara en sorts mynta om man vill)
1/2 knippe frilandsodlad koriander
2-3 kvistar söt basilika (thaibasilka)
1-2 msk friterad vitlök
2-3 rostad och hackade jordnötter 
1 röd skivad chili
2 msk vitlöksolja alt neutral olja
 
Dressing:
8 msk fisksås
8 msk risvinäger alt mild vitvinsvinäger
6 msk socker
1/2 vatten
3 vitlöksklyftor
1 hackad chili
Saften från ca 1 lime + extra klyftor till serveringen
 
Blanda samman alla ingredienser, utom limen, till dressingen i en kastrull och värm tills allt socker löst sig, det ska inte koka! Kyl ner och tillsätt limesaft. Smaka av och korrigera smaken om så behövs. 
 
Koka upp lite vatten i botten på en stor kastrull, häll i dom tvättade och levande musslorna (musslor som är skadade eller inte öppnar sig slängs bort), koka ett par minuter tills dom har öppnat sig. Plocka upp musslorna med en hålsil/slå av i durkslag och kyl av i iskallt vatten. 
 
Plocka ur köttet från hälften av musslorna, lägg dom plockade musslorna tillsammans med resten av musslorna i en stor bunke. Tillsätt vitlöksoljan, dressingen, hackade örter (spar lite hackade örter till garnering).
 
Blanda sallad, gurka och ev tomat och paprika på ett fat. Strö över skivad lök och chili. Toppa med musslorna, häll resten av dressingen över salladen. Garnera med jordnötter och friterad vitlök. Servera omgående.
 
 
 
Färska vårrullar:
 
1/2 knyte tunna torkade glasnudlar 
10-12 stora rispapper
20-30 tillagade och skalade tigerräkor
2-3 dl strimlad isbergssallad
2-3 kvistar asiatisk mynta
1/4 bunt frilandsodlad koriander
ca 6-8 vitlöksstammar (finns i asiatiska affärer, kan ev uteslutas)
 
Dipsås:
 
Se tillvägagångssätt ovan, rör i sweet chilisås när allt kallnat.
 
8 msk fisksås
8 msk risvinäger alt mild vitvinsvinäger
6 msk socker
1/2 vatten
3 vitlöksklyftor
1 hackad chili
2-3 msk sweet chilisås
Saften från ca 1 lime
 
Tillaga nudlarna enligt förpackningen. Häll upp en stor bunke med kallt vatten. Ta ett torkat rispapper, doppa snabbt i vattnet, lägg på en ren bänk/smörpapper, lägg en sträng med nudlar och sallad strax ovanför mitten (lämna ca 3 cm marginal i varje sida), toppa med räkor, samt mynta och koriander. Vik in sidorna över fyllningen, vik över rispappret ovanifrån och rulla sen en tight rulle. Väntar man för länge kommer rispappret att bli väldigt svårhanterat, så doppa, på med fyllning och rulla på en gång. 
 
Dela rullen i två delar, stick i två vitlöksstammar så att dom sticker ut en bit. Fukta lätt tallriken som dom ska serveras på. 
 
 
 
Kokoskyckling:
 
8 kycklingklubbor
2 stora burkar kokosjuice (inte koksmjölk!) finns i asiatiska affärer bland drycker i "läskburkar"
5-6 kvistar med färsk eller inlagd grönpeppar + ev extra att garnera med
1/2 vitlök (eller en solovitlök) hackad
3 klyftade tomater
2 morötter, skivade grovt
8 schalottenlökar eller 4 bananscharlottenlökar
1 gul lök, skivad i båtar
1/2-1 dl fisksås
Salt
Socker
Olja att steka i
 
Ta hälften av grönpepparkornen och repa ner dom i en mortel, tillsätt 3-4 vitlöksklyfor (halva sololöken) och mortla till ett mos, häll i en bunke, häll på ca 2 tsk salt och 1 matsked socker, blanda väl. Lägg i kycklingen och massera noga in blandningen överallt, låt stå i kylen minst en timme (gärna längre)
 
Värm olja i en stor gryta, tillsätt resten av vitlöken, grönpepparn och rör om tills det börjar dofta. Stek kycklingen tills den börjar tia färg utan att vitlöken bränns. Tillsätt tomat, lökarna och morot. Häll över kokosjuicen och fisksåsen (börja med 1/2 dl). Koka på mediumvärme i ca 45 min. Smaka av och salta, sockra samt tillsätt ev mer fisksås. 
 
Servera gärna med ris eller vitt bröd.
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej