Asiatiskt är populärt i vår familj! Och i synnerhet japansk mat, sushi är storfavorit hos dom små! Det behöver inte vara komplicerat heller, många av "påläggen" till nigiribitarna (styckbitarna) finns som färdigskivade i frysdisken i asiatiska affärer. Och när jag köper hel lax gör jag färdigt "strängar" som kan användas i rullarna och styckfryser, jag gör det samma med lax till nigiri (för det finns inte att köpa färdigt). Krabbsticks finns i vanliga frysdisken i affären och är bra att ha hemma. Ris håller sig länge, köp en stor påse om du gör sushi lite då och då, lika så med ingefäran som trivs länge i kylen, wasabi finns både som pulver och som färdig kräm med lång hållbarhet. Soja kan användas till mycket mer än bara sushi. Så med dessa förberedelser behöver man bara köpa till färska grönsaker som gurka och avokado! För att smaksätta riset använder man vanligt socker, salt och risvinäger, men i nödfall kan man faktiskt använda vitvinsvinäger eller ättika. Det handlar om att få fram rätt söt-sur-salt balans! Och noriblad som används till rullarna håller en evighet om dom inte utsätts för fukt. Så ladda frys och skåp med grunden till din egna sushi! Och ibland räcker det faktiskt med bara en sort, kanske bara en rulle, eller en sorts nigiri som man kan ha som en liten förrätt. Smakerna är så stora i sushi att man kommer långt ändå.
 
Just idag hade jag inte tillräckligt med ingredienser för en hel sushimiddag, så det blev ett hopplock av lite olika japanska rätter som passar bra tillsammans, som en bento! Så för att sällskapa sushin blev det även tempurafriterade grönsaker och en klassisk yakuniku.
 
Välj om du vill göra alla rätter, eller bara en! Oavsett kommer du få en måltid med mycket smak, och förhoppningsvis nått som är lite utöver det vanliga. 
 
 
 
Blandad sushi:
 
Räcker som del av middag till 4-5 personer
 
4 dl sushiris (kan bytas mot rundkornigt grötris)
3 msk risvinäger
1 msk socker
1 tsk socker
 
Färdigskuren bläckfisk för nigiri (köps fryst i asiatiska butiker)
1 "laxsträng" 
1 crabsticks
1-2 avokado
1 bit gurka
2 blad nori
Japansk majonäs
Sriachasås
Rostade sesamfrön
Ev lime till garnering
 
Japansk soja 
Gari (inlagd ingefära)
Wasabi (grön pepparrot)
 
 
 
Koka riset enligt förpackningen (jag kokar mitt ris i 7 dl vatten), rör ihop risvinäger, socker och salt, och bland med riset i en skål, fläkta gärna riset för att få ner temperaturen.
 
Skär till laxsträngen så att den är lika lång som noribladet, gör det samma med en bit gurka (utan kärnor) som är lika tjock som laxen ( är gurkan för kort, ta två lika långa bitar som tillsammans är lika långa som noribladet). Dela crabsticksen på längden. Halvera avokadon och dela i klyftor, spar dom finaste bitarna till nigirin. 
 
När riset är något svalare än ljummet, ta en bambumatta och lägg in i en plastpåse, lägg på ett noriark, fingra försiktigt ut riset utan att ha sönder kornen och trycka till riset.
 
 
Spar en kant längst ner. Vänd på noriarket. Lägg på lax, gurka, avokado och crabsticks på den "tomma" norikanten. 
 
 
Rulla ihop rullen tight med riset utåt med hjälp av bambumattan, tryck till jämt över rullen för att säkerställa att rullen håller ihop. 
 
 
Skär med vass kniv i lagom munsbitar.
 
Forma nigiribitar, lagom stora att stoppa i munnen. Lägg på en topping, bläckfisk och avokado, fäst med en bit tillklippt noriblad.
 
 
Använder du pulverwasabi, bland med lite vatten till jämn konsistens, ta hellre för lite vatten och fortsätt späd än tvärt om!
 
Lägg upp sushin med garin, wasabin och ev lime på tallriken. Ringla över majonäs och sriachasås på rullarna, garnera med rostade sesamfrön.
 
 
 
 
Yakuniku på traditionellt sätt:
 
 
 
500 gram nötkött (tex rostbiff, rostas, entrecote, fin högrev)
1/2 dl japans soja
4 msk socker
4 cm ingefära, finriven
2 msk risvinäger, alt 4 msk sakè
ev lite lite salt
Sesamfrön
1/2 Purjolök
 
 
Frys köttet tills det är stelt och lättare att skiva. Skiva köttet lövtunt med en riktigt vass kniv. Blanda marinaden och häll i en vid skål eller stor tallrik. 
 
Doppa köttet, en bit i taget, i marinaden och lägg ett lager runt skålen, strö över hackad hackad purjolök. Gör ett lager till, och fortsätt tills köttet är slut. Sluta med att toppa med purjolök. Anledningen till att man gör så här är att man vill inte att köttet ska trasas sönder, och bli för blött vilket påverkar stekningen negativt. 
 
Stek köttet snabbt på mycket hög värme, rör hela tiden så att det inte bränns. Lägg upp på ett fatt. Häll i marinaden i pannan och koka upp, slå över köttet. Garnera med färsk purjolök och sesamfrön.
 
Tempurafriterade grönsaker:
 
 
Blandade grönsaker, jag använde gröna bönor, blomkål och morötter
Tempuramix
Olja till fritering
Iskallt vatten
Salt
 
Skär grönsakerna i lika bitar som du uppskattar tar lika lång tid att fritera, hårda grönsaker ska alltså vara ungefär lika stora.
 
Blanda tempurasmeten enligt förpackningen, använd iskallt vatten och rör inte om för mycket, då blir smeten seg och inte så frasig (det är ok med små klumpar). Har du möjlighet så köp tempuramjöl i en asiatisk affär, det är glutenfattigt och har ibland lite bakpulver tillsatt. 
 
Häll olja i en stor panna/wok eller fritös. Värm till ca 180 grader. Fritera i omgångar tills grönsakerna är klara och smeten riktigt krispig, salta, låt rinna av på papper, servera omgående. 
 
Ta lite av allt, eller njut rätterna var för sig. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer

♀ THE REVOLT ♀

18 Oct 2014 00:26

asså Åh! Va ska man säga? XD gooooott!^^ speciellt sushi :D har faktiskt aldrig smakat rullar med majonnäs :o aldrig hört att det finns folk som äter det med majonnäs xD

Svar: Det är skillnad på den europeiska och japanska majonäsen, den senare har en umamismak som får andra smaker att lyfta lite extra och sen blir den magisk tillsammans med sriachasåsen! Majonäs är en ingrediens i sk Carlifornia rullar som finns på många sushiställen, och ger en lite mildare smak. Nu på senare tid har jag märkt att det börjar bli allt mer vanligt även till andra "traditionella" bitar, kanske av den anledningen att majonäsen bidrar med en härlig krämighet (lite så som också avokadon gör). Tidigare var det lite trixigt att få tag på den japanska majonäsen, men har man turen att bo på en ort där det finns en asiatisk butik brukar det antingen finnas i sortimentet eller gå att beställa hem. Den är väl värd att pröva!
Ingela

Louisa

17 Nov 2014 22:17

Så inspirerande!
Men du, det skulle vara himla fint om du kunde tipsa om lite bra kokböcker?
Å så är jag nyfiken på om du gjort mochi nån gån?

Kommentera

Publiceras ej