Nu var det dags för sista middagen med utgång ifrån vad som funnits hem. Jag har sparat det bästa till sist, och det blir faktiskt två rätter! En currysoppa baserad på kaeng som (sur curry) med kokosmjölk och så en wokrätt med vitlöksglasering. I båda kommer det att vara gambasräkor, och så får sista bläckfisken gå i curryn. Förutom fisk och skaldjur blir det inte mycket mer innehåll när det gäller grönsaker, men jag hittade lite blomkål och torkad svart öronsvamp som kommer bidra med både smak, konsistens och färg. Oystersås och räkpasta är bra att ha i bulkstorlek om man äter mycket thaimat, det går åt och så kan man rädda mycket med hjälp av dessa ingredienser. 
 
 
 
Röd skaldjurscurry:
 
1 burk kokosmjölk
1 msk (eller efter smak) röd currypasta
1 /2 tsk räkpasta
1 näve blomkål
Några skivor ingefära
1-2 svarta torkade öronsvamp (blötlagda minst 20 min innan)
1/2 röd chili
5-6 limeblad
Socker
Salt
Olja att steka i
 
Fräs curryn, tillsätt ingefära, häll på kokosmjölk (men spar lite till att toppa med). Rör ut räkpastan. Dela blomkålen i lagom munsbitar, lägg i tillsammans med den strimlade öronsvampen. Låt koka tills blomkålen nästan är klar. Under tiden steks bläckfisk och några gambas (i separata omgångar) i olja på hög värme hastigt. Smaka av soppan med socker, salt och lime. Tillsätt chili och limeblad, efter att limebladen gått i ska curryn inte koka mer. Lägg i bläckfisk och räkor, toppa med den sparade kokosmjölken. 
 
Vitlöksfrästa gambasräkor:
 
2-3 gambas per person
6 vitlökar
1/2 röd chili
1/2 grön chili
1 msk mortlad hel svartpeppar
1 cm ingefära finhackad
1-2 dl oystersås
ev vatten att späda med
Olja att steka i
 
Fräs vitlök, ingefära och chili i en het panna. Tillsätt räkorna, stek 1-2 min på varje sida. Häll över oystersås och svartpeppar, låt bubbla upp och servera.
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej