Dillkött är en sådan där rätt som man måste lära sig hur den ska smaka innan man får till den riktigt bra. Balansen mellan ättikan, citronen och saltet är knepig att få till helt perfekt, även för den rutinerade, så tappa inte modet utan smaka, smaka och smaka igen tills du känner dig nöjd. Och här gäller som alltid när man sätter smaken på en rätt i slutet av tillagningen, häll inte i alla smaksättare på en gång utan reglera lite i taget!
Kalv är ett fint kött som ger en fantastisk buljong, särkilt om man har möjlighet att få med lite ben! Just den här gången kommer jag använda en stek, som egentligen inte är optimalt p.g.a. att det är så magert. Grytbitar eller lägg är att föredra. Rätten går även utmärkt att göra på lamm!
Här kommer jag använda en tryckkokare, just för att smakerna bevaras, grönsakerna behåller både färg och form och så blir köttet helt fantastiskt mört och fint. Men självklart kan man använda en vanlig gryta! Jag var länge skeptisk mot tryckkokare, trodde att den skulle explodera! Fick en av min pappa som fick stå uppe på ett skåp bra länge innan jag ens vågade titta i instruktionerna. Ingen fick vara i köket samtidigt som den stod på spisen, medan jag minutiöst övervakade processen och noggrant reglerade värmen för att undvika katastrof. Självklart ska man vara försiktig, särskilt om man har en äldre modell. Men med dom moderna varianterna, med säkerhetsventil och varningssystem, ska det mycket till innan dom flyger i luften. Så min rädsla har gett med sig, vi håller grytan kokande nästan varje dag, även om jag såg resultatet av en sprängd tryckkokare på nyhetsmorgon för ett tag sen....
Som mamma till tre barn, plus ett bounsbarn, så är ju storkok ett bra sätt att mätta många med minimal insatts. Lägg till tryckkokare på det så går det dessutom snabbt! En investering du kommer få igen flerfaldigt i tid du sparar, och i smak du vinner.
Receptet har sin grund från Tina Nordströms bok - Jättegott Tina!

4 portioner och ev matlåda
Tillagas med fördel dagen innan, men vänta med att tillsätta dillen tills serveringen. Använd gärna tryckkokare!
Dillkött:
Cirka 1 kg kalvstek (alt lägg/innanlår)
Cirka 1 kg kalvstek (alt lägg/innanlår)
2+2 morötter
1+1 palsternacka
1/4 rotselleri
1 stor gul lök
1 msk svartpepparkorn + extra att mala i den färdiga såsen
2 lagerblad
1 ordentlig knippa dill
2 dl grädde
2 dl grädde
Skalet och saften från 1/2 citron
Ca 1 msk ättika (24 %)
Salt och socker
Vetemjöl till redning
Citronpotatis:
8-12 potatisar beroende på storleken
Skalet från 1 citron
Salt
2-3 msk smör
Skär köttet fritt från ev hinnor och senor, dela upp i grytbitar. Lägg köttet i en tryckkokare/kastrull och fyll på med kallt vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma noggrant, slarvar man med skumnigen kommer äggviteämnen och slaggprodukter att ge en viss fadd smak i den slutgiltiga rätten. Tillsätt lagerblad, svartpeppar och salta. Skala grönsakerna och dela hälften av morötterna och palsernackan, samt rotselleri och lök i grova bitar, låt koka med köttet. Använder du tryckkokare sätt på locket, och låt trycket gå upp till max. Koka 45 min- 1 timme, resp. 1,5-2 timmar. Fördelen med tryckkokaren är att köttet kommer bli fantastiskt mört utan att falla sönder förens du sticker gaffeln i.
Plocka bort grönsakerna och lagerbladen, sila av buljongen och varmhåll köttet. Låt buljongen koka ner till ca hälften. Tärna resten av palsternackan och morötterna fint, tillsätt i buljongen. Tillsätt mjölk och grädde, red av såsen med en toppredning till simmig konsistens. Sänk värmen och låt såsen endast skjuda, smaksätt med ättikan. Dra kastrullen från värmen, smaka av med citronsaft + skalet från den tvättade citronen, salta, peppra. Smaka av, tillsätt ev socker för att balansera. Smaka av och reglera om så behövs. Låt köttet bli varmt i såsen UTAN att låta koka upp. Precis innan servering avslutas allt med att grovt hackad dill vänds ner utan att köttet faller sönder samt ev extra till garnering.
Citronpotatis:
Skala potatisen och koka mjuk i väl saltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av, låt smöret smälta ner, riv över skalet från en tvättad citron gärna med ett zestjärn. Vänd försiktigt runt potatisen.

Kommentera