Idag är det fredag och visst har tacos blivit en riktig klassiker på dom svenska matborden just på fredagar? Och det är lätt att förstå, tacos är ju gott, roligt och lättillgängligt. Alla kan liksom fixa till sin egen maträtt med just dom komponenter man själv vill ha.
Det är väl ingen hemlighet att jag gärna ratar färdiga kryddmixer, halvfabrikat och "paket lösningar", det borgar ju inte för att vara någon tacos-älskar då, eller? Visst händer det att även jag öppnar en kryddmix och häller ner i den färdigmalda köttfärsen, och äter med tillfredsställelse med dom köpta bröden och toppar med en "het" salsa som är allt annat än stark. Men så började jag fundera, som så ofta, hur är det att äta tacos där Santa Maria inte finns? Jo det är så mycket godare, så mycket mer varierat och en fest för både öga och gom. Vilken tur att Jonas Cramby kom till min räddning och visade hur saker och ting borde gå till när det ska serveras tacos på fredagarna!
Boken är helt fantastisk! Fina bilder, höga smaker, och det snålas inte på varken koriander eller chili! Två smaker, förutom lime och vitlök, som är oumbärliga i det mexikanska köket. Och jag är en älskare av smak, mycket smak!

Jag har lagat flera recept ur boken och trott mig hittat en favorit, tills jag provat nästa recept som genast blir en ny favorit! Den är helt klart en bok för alla som vill utmana sig och skapa en genuin känsla kring matbordet, eller så kan man plocka russina ur kakan och göra nått av alla goda tillbehör och såser som han tipsar om och pimpa sin vanliga Svensson-tacos. Oavsett så är det en bok och författare som inspirerar och skapar mersmak!
Jag har lagat två rätter till kvällens middag, dom är inspirerade från boken men jag har satt min egen touche genom att ändra kryddningen lite här och där!

Truckstop enchilada:
4-6 personer
8-10 vete tortillas
1 sats salsa roja
1 sats pork chili
Riven eller hyvlad cheddar ost
2 mozarella ostar finfördelade
Börja med att göra din pork chili:

Här använder jag tyckkokaren som ger ett mycket fint resultat, men det funkar ju så klart med en vanlig gryta också.
1 kg benfri färskare
1-2 torkad chipotlechili
1 torkad anchocili
1 hel vitlök
1 msk chilipulver
1 msk spiskummin
2 msk torkade korianderfrön (hela)
2 msk socker
2 färska chili
2 msk mortlad svartpeppar från hela korn
3-5 dl ljus öl
Vetemjöl att vända köttet i
Olja att steka i
Salt
Vatten
Ta bort skaften från den torkade chilin, lägg i en liten kastrull, täck med vatten och koka i ca 15 minuter. Dela kötet grovt och massera in med mjöl, alla torra kryddor, salt, hackad chili och hackad vitlök.

Stek köttet i omgångar på medelhög värme utan att bränna kryddorna.

Lägg över i en gryta/tryckkokare, häll på öl och vatten så att det täcker köttet. Koka i tryckkokaren ca 1 timme, dubbla tiden i grytan, köttet ska falla i sär när man trycker på det lätt.
Sila av buljongen, koka ner till en trögflytande vätska. Mosa köttet med en gaffel eller använd händerna, häll på den reducerade buljongen och blanda runt.
Salsa rojas:
En enkel kokt salsa som går hem hos de flesta!

1 gul lök
4 tomater
6 vitlöksklyftor
1 torkad anchochili
1/2 bunt frilands odlad koriander
Salt
Skala och dela löken, dela tomaten och koka med vitlök, chili och så mycket vatten att det precis täcker. Koka i 15-20 min.

Låt svalana till rumstemperatur och mixa sen till en slät salsa. Vill man kan man passera salsan, men jag tycker inte att det är nödvändigt.

Tillsätt koriandern och mixa igen. Salta och låt vila.
Vetetortillias:
7 dl (420g) vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
25 g rumsvarmt smör
3 dl varmt (inte hett) vatten

Blanda alla torra ingredienser, klicka i smör och fyll på med vatten (blanda gärna i degblandare med vingen i). Blanda till en riktigt kletig deg, täck över med plast och låt vila 20 min. Dela degen i 12-15 bitar. Runddriv till bollar (rulla mot bänken med handflatan kupad över med lite tryck, eller rulla som vanligt med händerna).

Sätt en stekpanna på hög värme, gärna gjutjärn, kavla ut bollarna till rundlar lika max så stora som botten på din stekpanna ( bröden ska vara tunna, 1-2 mm).
Stek bröden ca 30 sekunder på varje sida, dom ska få lite färgade fläckar och blåsa upp sig lite när man vänder dom.

Lägg i en handduk och gör samma sak med resterande bullar.

Nu är det dags att göra själv enchiladan! Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna om ni är många, annars kanske det räcker med en ugnsfast form. Nu blir det kladdigt!
Doppa brödet i din salsa roja på båda sidor, lägg på en tallrik och lägg kött i mitten, båda ostsorterna ovan på, rulla ihop och lägg på plåten. Fortsätt med resten.

Häll på resten av salsa rojas, strö på eller hyvla ost över dina enchiladas.

Grädda i ugnen 10 min, servera med färska grönsaker och gärna guacamole till!

Nu kommer nästa inlägg som avser förrätten - Baja ceviche!
Kommentera