Jag gillar att göra gelégodis! Och tycker det är kul att prova nya smaker och former, så det kommer att blir flera inlägg i den kategorin. Senaste tillskottet är blommor med smak av jordgubbar, härligt nu när hösten gör sig allt mer påmind. Arbetsgången är den samma som med tidigare inlägg
( http://finaremiddag.blogg.se/2014/october/kan-man-gora-godis-sjalv.html ), jag vill egentligen nu bara visa på vilken variation man kan unna sig både när det gäller smak! Möjligheterna är snudd på obegränsade.

Jag använder mig åter av Elisabeth Johanssons recept från hennes underbara bok - Godis. Samma gäller här att man behöver lite specialutrustning!
En bra termometer
En digital köksvåg
En tjockbottnadkastrull
Isformar i silikon

Ca 25 Geléblommor
10 gelatinblad
2 1/2 (230 g) socker
Knappt 1 dl (90 g) vatten
75 g flytande glukos
100 g jordgubbspuré från frysta bär (ca 200 g mixade och passerade bär)
1 g vinsyra
4 g citronsyra
neutral matoljaolja till formarna
Olja in silikonfromarna. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 min. Koka upp socker och vatten, tillsätt glukos. Låt koka till 150 grader. För att undvika att karamellen "dör" måste man pensla insidan av kanterna på kastrullen med kallt vatten närmast sockerlagen. Det motverkar att sockerkristaller fastnar på kanterna och avstannar kokningen. Vattnet förångas sen, så var inte rädd för att blöta ner insidan på kastrullen ordentligt flera gånger.
Håll koll på temperaturen, och det gäller att termometern inte ligger mot botten utan mäter temeraturen i själva sockerlagen. Tillsätt jordgubbspurén och koka massan till 125 grader (obs det kan stänka lite). Dra bort kastrullen från värmen, krama ur vattnet från gelatinbladen och låt smälta ner i massan. Rör i citronsyra och vinsyra. Låt massan svalna i rumstemperatur till ca 50-60 grader, rör om då och då.
Om kastrullen är svår att hälla ur, häll över massan i en kanna, fyll formarna med massan och låt stå i rumstemperatur över natten. Ställ formarna i frysen ca 10-15 för att göra det lättare att lossa dom. Eftersom att jag här vill servera dom utan att doppa dom i socker, gnider man runt dom färdiga blommorna mot varandra så att alla sidor oljas lätt (det ska inte vara för mycket olja bara tillräckligt för att förhindra att dom fastnar i varandra)
Formarna är inköpta på IKEA, men finns i dom flesta välsorterade matvarubutiker.
Kommentera