Självklart! Det blir godare, nyttigare och lyxigare (ibland även billigare!) Och nu pratar jag inte om sånt som ibland förtäcks till godis i vissa kokböcker och mattidningar - som chokladdoppade marsipankulor, diverse nötblandningar och annat fuskgodis. Nu pratar vi om sånt godis man köper i butik, gelégodis, karameller, praliner osv. Övriga kategorier som inkluserar en väldans massa nötter och mandelmassa tycker jag passar utmärkt på julbordet, men kanske inte till fredagsmyset.
 
Jag kommer börja med det allra enklaste gelégodiset jag brukar göra, underbara, smakrika geléhjärtan. Man kan nästan göra dessa helt ekologiska, men oavsett vilka produkter man väljer så kommer mängden vitaminer och avsaknaden av färgämnen och aromer vara överlägsen mot köpegodis. 
 
Det här är den perfekta kärleksgåvan! Eller varför inte till jul? Jag kommer längre fram att visa hur man gör enkla och snygga förpackningar perfekta när du vill ge bort ditt hemgjorda godis. 
 
 
Jag använder mig av Elisabeth Johanssons recept från hennes underbara bok - Godis. Jag har hört att den är slut på förlaget, så ser du den på nån loppis - KÖP DEN!! Den må vara liten och tunn, men oj vad bra den är, här finns allt man behöver veta för att komma igång med sin egen godisproduktion.
 
Man behöver lite specialutrustning dock, och just dessa saker tycker jag generellt att ett kök där mycket mat lagas mår bra att utrustas med så du kommer garanterat att få användning av sakerna även efter att gjort klart ditt godis.
Det du bör investera i är:
En bra termometer
En digital köksvåg
En tjockbottnadkastrull 
Isformar i silikon
 
Ca 25 Geléhjärtan
 
10 gelatinblad (ev eko)
2 1/2 (230 g) (+ extra att vända hjärtana i ) socker (ev eko) 
Knappt 1 dl (90 g) vatten
75 g flytande glukos (ev eko)
100 g hallonpuré (ca 200 g mixade och passerade bär) (ev eko)
1 g vinsyra (ev eko)
4 g citronsyra (finns ef som eko)
neutral matoljaolja till formarna
 
 
Olja in silikonfromarna. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 min. Koka upp socker och vatten, tillsätt glukos. Låt koka till 150 grader. För att undvika att karamellen "dör" måste man pensla insidan av kanterna på kastrullen med kallt vatten närmast sockerlagen. Det motverkar att sockerkristaller fastnar på kanterna och avstannar kokningen. Vattnet förångas sen, så var inte rädd för att blöta ner insidan på kastrullen ordentligt flera gånger. 
 
Håll koll på temperaturen, och det gäller att termometern inte ligger mot botten utan mäter temeraturen i själva sockerlagen. Tillsätt hallonpurén och koka massan till 125 grader (obs det kan stänka lite). Dra bort kastrullen från värmen, krama ur vattnet från gelatinbladen och låt smälta ner i massan. Rör i citronsyra och vinsyra. Låt massan svalna i rumstemperatur till ca 50-60 grader, rör om då och då. 
 
Om kastrullen är svår att hälla ur, häll över massan i en kanna, fyll formarna med massan och låt stå i rumstemperatur över natten. Ställ formarna i frysen ca 10-15 för att göra det lättare att lossa dom. Är hjärtana väldigt oljiga torka av dom lätt med ett "LUDDFRITT" papper (jag använder tvättlappar i papper), vänd i socker eller låt vara utan. 
 
Smaken och formen går ju självklart att variera! Jag har provat att använda svartvinbär, havtorn, jordgubbar och björnbär, vet inte vilken jag tycker mest om - alla är lika goda!
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej